Van 6 mei tot 18 juni 2021 kunnen cartoonisten uit alle 47 landen van de Raad van Europa hun werk inzenden voor de tweede editie van de European Cartoon Award. Na het succes van de eerste editie, met honderden inzendingen uit 30 verschillende landen, hebben Studio Europa Maastricht en European Press Prize besloten de prijs ter waarde van €10.000 ook in 2021 uit te reiken.

Over de European Cartoon Award

De European Cartoon Award is in 2019 opgericht door Studio Europa Maastricht en de European Press Prize om cartoonisten aan te moedigen in hun essentiële werk voor de vrijheid van meningsuiting. “Cartoonisten zijn een ‘bedreigde soort’: ze krijgen in toenemende mate te maken met weerstand, bedreiging, soms zelfs censuur. Hun ruimte wordt steeds verder ingeperkt, zowel de letterlijke ‘zendtijd’ als de thema’s die ze aansnijden. Dat geldt niet alleen voor cartoonisten ver weg, maar ook gewoon hier in Europa”, stelt directeur van European Press Prize Thomas van Neerbos.

Essentieel voor de democratie

Cartoons zijn een onmisbaar onderdeel van het publieke debat. In de universele taal van het beeld overstijgen ze grenzen en leggen de vinger op de zere plek. Wars van conventies, uitdagend, creatief en speels zijn cartoons het waarmerk van de open en democratische Europese samenleving stelt Gonny Willems, directeur van Studio Europa Maastricht. “In deze ongekende tijden van polarisatie is er steeds vaker een gebrek aan begrip voor het perspectief van de ander en een goed onderbouwd kritisch geluid. De kracht van politieke cartoons is met ironie, humor en scherpte, een opening bieden naar de waarheid van de ander.”

Inzendingen

Cartoonisten kunnen tot en met 18 juni 2021 hun cartoons inzenden die tussen 1 januari en 31 december 2020 gepubliceerd zijn in Europese online en offline media. Inzenden van cartoons kan via de website. De prijsuitreiking van de tweede editie vindt plaats in september 2021.

10-koppige jury

De jury voor de editie van 2021 bestaat onder meer uit de winnares van de European Cartoon Award 2020: Anne Derenne. Ook de juryvoorzitter van 2020, Janet Anderson, neemt deel. Samen met 8 andere professionals – cartoonisten, activisten en journalisten – vormen zij de jury, die bekendgemaakt wordt in de komende weken.

De winnaar van 2020: “Earth’s sixth mass extinction”, door Anne Derenne

 

Over European Press Prize
European Press Prize heeft de missie om kwaliteitsjournalistiek in Europa te waarborgen, steunen en belonen. Zeker in tijden waarin journalistieke kwaliteit en persvrijheid onder druk staan. De European Press Prize is opgericht door zeven onafhankelijke Europese stichtingen met sterke mediabanden, die topkwaliteit journalistiek en het maatschappelijk belang tot hun collectieve uitdaging rekenen.

European Cartoon Award Logo

Leave a Reply