Annette en Mathieu keken naar de jaarlijkse toespraak van de voorzitter van de Europese Commissie in het Europees Parlement. Volgens Mathieu liet Ursula von der Leyen tijdens de State of the Union een hernieuwd Brussels zelfbewustzijn zien.

Annette en Mathieu analyseren de belangrijkste ambities van Von der Leyen zoals de productie van chips en de vergaande samenwerking op het gebied van defensie. Hoe haalbaar zijn de ambities?

Ook bellen ze met Europarlementariërs. Zo spreken ze met Tineke Strik (GroenLinks) over het migratievraagstuk. Waarom lukt het de EU maar niet om tot nieuwe gezamenlijke afspraken te komen? En met Liesje Schreinemacher (VVD) praten ze over wat Von der Leyen zei over de rechtsstaat en de positie van de LHBTI-gemeenschap in de EU.

En uiteraard wordt er met Berlijn gebeld, met onze Wahlbeobachter Derk Marseille. Want met nog geen twee weken voor de Duitse verkiezingen is het verrassend en ongekend spannend.

Tips in deze aflevering: 

  • Mathieu raadt het artikel ‘Afscheid van de crisiskanselier’ aan van Marlijn Schoonenboom uit de Groene Amsterdammer https://www.groene.nl/artikel/afscheid-van-de-crisiskanselier en Mathieu roept op om de voorstelling ‘Merkel’ van Nineties Producties & Orkater, waar in het artikel van de Groene aan wordt gerefereerd, weer te laten opvoeren https://www.orkater.nl/voorstelling/merkel

  • Ook tipt Mathieu het boek ‘Angela Merkel – The Chancellor And Her World’ aan van Stefan Kornelius ‘https://www.devriesvanstockum.nl/9781846883187-angela-merkel.html

  • Annette raadt de podcastserie Generatie Merkel aan van Bureau Buitenland https://www.vpro.nl/programmas/bureau-buitenland/luister/generatie-merkel.html

Samenwerking met Haagsch College
De podcast Café Europa maken we samen met onze partner Haagsch College. Haagsch College is een initiatief van Freek Ewals (oud-BNR Nieuwsradio) en Vincent Rietbergen (oud-NOS). Zij produceren inhoudelijke producties zoals theatertours met Rutger Bregman, Joris Luyendijk en Thomas Erdbrink. En verdiepende livestreams en podcasts over de actualiteit.

 

Leave a Reply