Politiek saai? Niet na het zien van De Nationale Verkiezingsshow. Tijdens deze informatieve online show presenteren de Kiesmannen de politieke partijprogramma’s in een show vol satire, inhoudelijke analyse, muziek en spoken word. Zo’n tienduizend mensen keken op dinsdag 11 maart naar de livestream van de show die werd uitgezonden vanuit het Amsterdamse Paradiso. Heb je het gemist? Wees niet getreurd, want het allerleukste deel van de show is hier terug te kijken!

 

Studio Europa Maastricht als partner van de Nationale Verkiezingsshow

Als onderdeel van de anderhalf uur durende avond besteedde het politieke cabarettrio uitgebreid aandacht aan het thema Europa, naast thema’s als wonen en de arbeidsmarkt. Als partner van de show ondersteunde Studio Europa Maastricht – volgens de Kiesmannen “hét Europese kennisinstituut van Nederland”– de organisatoren bij de inhoudelijke voorbereiding van dit thema.

De Kiesmannen vertellen in hun show waarom ze voor dit thema hebben gekozen. Er wordt namelijk ontzettend veel besloten op Europees niveau, maar dit thema blijft vaak onderbelicht in de media en tijdens verkiezingscampagnes. Het blijft voor veel kiezers, maar wellicht ook politici, toch een ver-van-mijn-bed-show. Maar daar kan na het bekijken van onderstaand fragment uit de show geen sprake meer van zijn.

Hoe kijken de verschillende partijen naar Europa? Wat zijn de overeenkomsten tussen de partijprogramma’s? Waarin verschillen ze? In minder dan 11 minuten stomen de Kiesmannen je klaar over het thema Europa in de verkiezingscampagne, zodat jij straks met de borst vooruit het stemhokje instapt op 17 maart. Bekijk de video hieronder:

Over De Kiesmannen 

De Kiesmannen zijn drie politiek theatermakers (Jochem Jordaan, Floris Rijssenbeek en Dylan Ahern) die aan de wieg stonden van verschillende theatershows, campagnes en podcasts. Ze stonden eerder in onder meer een uitverkocht Paradiso, Stadsschouwburg Groningen, en speelden ook in verschillende Europese steden als Londen, Brussel en Lyon. In mei 2019 traden zij op in het Maastrichtse theater La Bonbonnière met ‘De Grote Europashow’, dat ook werd georganiseerd in samenwerking met Studio Europa Maastricht.

In aanloop naar de verkiezingen maakt het trio wekelijks een gelijknamige podcast. Daarin leggen ze uit hoe partijen denken over thema’s als Europa, de arbeidsmarkt en de woningnood. Eind vorig jaar maakten zij ook een podcast voor het Studio Europa Maastricht project ‘Stoorzenders’ waarin jonge makers verschillende Europese thema’s belichten. De desbetreffende aflevering, ‘De Kiesmannen en het Nieuwe Europese Verhaal’, is hier terug te luisteren.

Leave a Reply