Studio Europa Maastricht en European Press Prize maken de shortlist bekend van de allereerste editie van de European Cartoon Award. Uit honderden inzendingen koos de jury 16 genomineerden.

Cartoonisten uit heel Europa hebben hun cartoons eerder dit jaar ingezonden. De genomineerden komen onder andere uit Denemarken, Italië, Nederland, Roemenië, Spanje, Turkije en het VK. De genomineerden zijn:

 • Agim Sulaj, gepubliceerd in Fany Blog
 • Anne Derenne, gepubliceerd in  Cartoon Movement
 • Arend van Dam, gepubliceerd in l’Espresso
 • Ben Jennings, gepubliceerd in The i Newspaper
 • Cláudio Antônio Gomes, gepubliceerd in Courrier International
 • Costel Pătrășcan, gepubliceerd in Representation of the European Commission in Romania
 • Hajo de Reijger, gepubliceerd in Pers & Prent; Cartoon Movement
 • Halit Kurtulmuş, gepubliceerd in Cartoon Movement
 • Herman van Bostelen (Gorilla), gepubliceerd in De Groene Amsterdammer
 • Joep Bertrams, gepubliceerd in De Limburger
 • Marco De Angelis, gepubliceerd in Buduàr; Courrier International
 • Mette Dreyer, gepubliceerd in Politiken
 • Victor Eugen Mihai, published by Sportul Băcăuan
 • Niels Bo Bojesen, gepubliceerd in Jyllands-Posten
 • Ruben L. Oppenheimer, gepubliceerd in De Limburger
 • Tomás Serrano, gepubliceerd in El Español 

Bekijk hier de cartoons van de genomineerden. De winnaar van de European Cartoon Award wordt op 1 oktober uitgeroepen tijdens een feestelijke ceremonie in Brussel.

“Cartoons zijn een speciale vorm van journalistiek. Ze moeten aan veel eisen voldoen qua visuele storytelling en een link leggen met de actualiteit. Ook is het belangrijk dat ze een duidelijke boodschap hebben. Al met al geen makkelijke taak! Voor deze eerste European Cartoon Award wilden wij als juryleden ons steentje bijdragen aan het op de kaart zetten van dit type journalistiek. De cartoons blonken uit in scherpe, vaak humoristische kritiek op de actualiteit. We hopen dat deze collectie van cartoons laat inzien hoe belangrijk deze vorm van journalistiek is. Ons doel is het aanmoedigen van cartoonisten vanuit heel Europa om deel te nemen aan de European Cartoon Award in de komende jaren.”

Jurylid van de European Cartoon Award, Janet H. Anderson

De voorbereidende commissie van juryleden werd gevormd door: Emanuele Del Rosso, Menekşe Çam, Vladimir Kazanevsky, Gatis Šļūka en Thierry Vissol. Zij hebben de eerste selectie van cartoons gemaakt, die gepresenteerd werd aan de jury. De jury bestaat uit: Janet H. Anderson, Ramsés Morales Izquierdo en Simone Berghuys. Zij hebben de shortlist samengesteld.

Over de European Cartoon Award

De European Cartoon Award is opgericht door Studio Europa Maastricht en de European Press Prize in 2019; het jaar dat de New York Times besloot te stoppen met cartoons. De European Cartoon Award heeft als doel om cartoonisten aan te moedigen in hun werk dat essentieel is voor democratie en vrijheid van meningsuiting.

Over Studio Europa Maastricht

Studio Europa Maastricht is een expertisecentrum voor Europa-gerelateerd onderzoek en dé plek waar Europeanen elkaar ontmoeten voor debat en dialoog. We stimuleren het debat over de actualiteit in Europa en helpen de toekomst van Europa vormgeven, door mensen met verschillende achtergronden en meningen samen te brengen. Cartoons zijn een bron van inspiratie en onlosmakelijks verbonden met het open debat over Europa, daarom zijn we zo trots op de bijzondere inzendingen van cartoons en deze shortlist van genomineerden.

Over European Press Prize

De European Press Prize is opgericht in de Balie, Amsterdam door de Democracy & Media Foundation en de Veronica Foundation, in Amsterdam; de Jyllands- Posten en Politiken foundations in Kopenhagen; de Guardian Foundation en Thomson Reuters Foundation in London; en de Media Development Investment Fund, gevestigd  in Praag en New York. Tevens zijn de Agora Foundation, Luminate en de Irish Times Trust toegetreden. De European Press Prize staat voor het behoud en stimuleren van kwaliteitsjournalistiek in Europa, vanuit de visie dat het van cruciaal belang is voor gezonde democratie.

Leave a Reply