De zestien genomineerden voor de tweede editie van European Cartoon Award zijn bekendgemaakt. Een tienkoppige vakjury, bestaande uit onder anderen Anne Derenne, de winnaar van vorig jaar, heeft een selectie gemaakt uit 287 inzendingen door cartoonisten uit 28 landen. De cartoons gaan in op belangrijke gebeurtenissen die vorig jaar plaats hebben gevonden, waaronder de coronapandemie, de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten, Brexit en anti-overheidsdemonstraties in Wit-Rusland. Eind september wordt bekend gemaakt welke cartoonist de hoofdprijs van 10.000 euro wint.

De genomineerde cartoons zijn via deze link te bekijken. 

De genomineerde cartoonisten zijn: André Carrilho, Vitor Neves, Vasco Gargalo en Pedro Silva uit Portugal; Marco de Angelis uit Italië; Niels Bo Bojesen uit Denemarken; Muse Gumus uit Turkije; Osama Hajjaj uit Jordanië; Tchavdar Nikolov uit Bulgariije; Saeed Sadeghi uit Iran; Tom Janssen, Hajo de Rejiger en Tjeerd Royaards uit Nederland; en Konstantinos Tsanakas – DINO, uit Griekenland. 

Achtergrond en opzet

De European Cartoon Award is door Studio Europa Maastricht en de European Press Prize opgericht in 2019, het jaar waarin The New York Times besloot helemaal te stoppen met het plaatsen van redactionele cartoons. Het doel van beide organisaties is om cartoonisten aan te moedigen in hun belangrijke werk. Studio Europa Maastricht en de European Press Prize beschouwen cartoons als een onmisbaar onderdeel van het publieke debat in en over Europa. In de universele taal van het beeld overstijgen ze grenzen en leggen de vinger op de zere plek. Wars van conventies, uitdagend, creatief en speels; cartoons zijn het waarmerk van de open en democratische Europese samenleving.

Cartoonisten die woonachtig zijn in een van de 47 landen van de Raad van Europa, konden met maximaal drie inzendingen meedoen aan de editie van dit jaar. Voorwaarde voor deelname was dat de prenten gepubliceerd zijn tussen 1 januari en 31 december 2020 in Europese online en printmedia.

Quotes organisatoren

“In deze ongekende tijden van polarisatie is er steeds vaker een gebrek aan begrip voor het perspectief van de ander en een goed onderbouwd kritisch geluid. De kracht van politieke cartoons is met ironie, humor en scherpte, een opening bieden naar de waarheid van de ander.”

Quote Gonny Willems, directeur Studio Europa Maastricht

“Cartoonisten zijn een ‘bedreigde soort’: ze krijgen in toenemende mate te maken met weerstand, bedreiging, soms zelfs censuur. Hun ruimte wordt steeds verder ingeperkt, zowel de letterlijke ‘zendtijd’ als de thema’s die ze aansnijden. Dat geldt ook voor cartoonisten hier in Europa.”

Quote Thomas van Neerbos, directeur European Press Prize

Kijk voor meer informatie over de European Cartoon Award op onze website.

Leave a Reply