Wat is jouw boodschap voor Europa?
Dat was de vraag die centraal stond tijdens ‘Dress to Protest’: een samenwerking die we met FASHIONCLASH zijn gestart in 2019. De samenwerking begon met een reeks ‘Dress to Protest’-workshops voor jongeren uit de Euregio en mondde uit in een creatief hoogtepunt tijdens de Maastricht Europe Days. Van 2-8 december 2019 werkten 10 jonge modeontwerpers uit heel Europa in ons glazen huis – Pop-up Atelier Europa – aan de Europa-collectie. Op 8 december werden de bijzondere creaties getoond tijdens een spectaculaire modeshow als afsluiting van de Maastricht Europe Days.

Pop-up Atelier Europa: 10 visies op Europa gevangen in modecreaties
Het glazen huis op Mosae Forum trok veel bekijks van bezoekers, er werd dagenlang hard gewerkt door het Europese team. De jonge designers kwamen uit heel Europa: Finland, Oekraïne, België, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Servië, Bosnië en Herzegovina en Rusland. Zij lieten zich inspireren door de creaties die de jongeren in de Dress to Protest workshops hadden gemaakt.

Om de creaties op bijzondere manier te tonen en het verhaal erachter te kunnen vertellen in een mini-voorstelling, werden de modeontwerpers gekoppeld aan artiesten van de Toneelacademie Maastricht en iArts Maastricht. Het resultaat is een van tien verschillende benaderingen en visies op Europa vertaald naar modecreaties.

Bekijk deze prachtige video van Steve Iseger die FASHIONCLASH heeft laten maken en zie zelf hoe de Europese verhalen van Dress to Protest en Pop-up Atelier Europa samenkwamen tijdens de Maastricht Europe Days.

Leave a Reply