What’s up Europe? – Spoken Beat Night
What’s up Europe
Zaterdag 8 december
20.00 - 22.00
La Bonbonnière, Achter de Comedie 1, Maastricht

Wat betekent het om Europeaan te zijn? En hoe is het om op te groeien in Engeland na de Brexit? Wanneer word je gezien als Europeaan en wanneer niet? Tijdens de allereerste Spoken Beat Night in Maastricht, gaan we op zoek naar antwoorden op deze vragen met spoken word artiest Jeannine Valeriano, gitarist Paul Palessen en twee getalenteerde spoken word artiesten van de andere kant van het kanaal: Madi Maxwell-Libby & Jacob Sam-La Rose.

Nu we leven in een tijd waarin ontevredenheid en rivaliteit in plaats van solidariteit en eendracht het Europees project domineren, gaan we op zoek naar de kern van Europese identiteit anno nu. Hoe zien verschillende generaties, zowel uit Engeland als van het Europees continent, een gedeelde Europese toekomst voor zich?

Spoken Beat Night is onderdeel van de Maastricht Europe Days ’18 en een initiatief van zangeres, schrijver en spoken word artiest Jeannine Valeriano. Valeriano speelt met taal, en verandert woorden in muziek. Valeriano en muzikant en componist Maarten Ornstein componeren speciaal voor hebben voor het Forum on European Culture een speciaal Europees concert samengesteld, dat nu voor het eerst opgevoerd zal worden in de Bonbonniere in Maastricht. Madi Maxwell-Libby is een komiek, spoken word artiest en Roundhouse poetry slam kampioen. Maxwell-Libby schreef in opdracht van de BBC een stuk over de Brexit. Jacob Sam-La Rose is een schrijver en dichter met Brits-Guyanese roots. La-Rose is een prominente naam in de jeugd poetry slam beweging in de UK. Zijn poëziebundel Breaking Silence waarin La-Rose het Engeland van vandaag tot leven brengt, werd lovend ontvangen.

Inclusief een drankje

Taal: Nederlands en Engels.

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met De Balie, producent van programma's over kunst, cultuur en politiek.

Tickets 5 euro
DOCU The Trial of Ratko Mladić
DOCU The Trial of Ratko Mladić
Vrijdag 7 december
19.00 – 21.00
Filmtheater Lumière, Bassin 88, Maastricht

Het is akelig kort geleden dat Europa werd opgeschrikt door schokkende beelden van concentratiekampen en massagraven in voormalig Joegoslavië. De Bosnië-oorlog kostte aan zo’n 100.000 onschuldige burgers het leven, en twintig jaar na dat bloedige conflict start het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag in 2012 het proces tegen de Bosnisch-Servische legergeneraal Ratko Mladić. Hij wordt onder meer gezien als bevelhebber van de belegering van Sarajevo en de moord op 7.000 moslimmannen in Srebrenica.

Filmmakers Rob Miller en Henry Singer belichten de oorlog van beide kanten: ze interviewen de openbaar aanklagers en bezoeken slachtoffers en getuigen, maar bevragen ook advocaten, aanhangers en familieleden van Mladić, die hem als patriottische held beschouwen. Naast de verhalen van slachtoffers en getuigen zijn er vragen over het internationale tribunaal zelf: kan een vijf jaar durend proces gerechtigheid brengen als je er geen dode mee terugkrijgt en de beklaagde de uitspraak niet wil erkennen? Archiefbeelden uit nieuwsprogramma's herinneren op schokkende, maar urgente wijze aan de absurde en zinloze wreedheden van deze vuile oorlog, waarvan de strijd nog niet helemaal gestreden is.

Na afloop van de film praten we na met het publiek.

Taal: Nederlands (introductie) en Engels (ondertiteld)

Het programma is tot stand gekomen in samenwerking met De Balie, producent van programma's over kunst, cultuur en politiek en met DocFest, documentaire film festival in Maastricht.

Tickets
Pop-up museum: I’m So Angry (I Made a Sign)
Pop-up museum
Vrijdag 7 & Zaterdag 8 december
Vrijdag 14.00-18.00, Zaterdag 10.00-18.00
Onze Lieve Vrouweplein

Waar ben jij boos over? En heb je ook een oplossing? Zou jij je leven wagen voor je idealen?

In het licht van de Maastricht Europe Days nodigt Maastricht deze reizende expositie uit om gasten en bewoners van de stad actief te betrekken bij het beantwoorden van de vraag: waar zijn Europeanen nu zo boos over en zijn ze bereid om te strijden voor hun idealen?

Maak in de interactieve fotocabine van dit het I’m So Angry (I Made a Sign) pop-up museum je eigen protestbord en voeg jouw slogan voor de toekomst toe aan de collectie van het museum. Meer dan 1000 Europeanen gingen je al voor. Lees ook over persoonlijke verhalen van mensen die een belangrijke rol speelden in de vorming van Europa en hierbij zelfs hun level op het spel zetten voor hun ideaal. Leer bijv. Constantin Jinga kennen, die werd neergeschoten tijdens de Roemeense revolutie en noemt die dag toch de gelukkigste van zijn leven. Of lees over Mirka Chojecki-Nukowska, die in stilte weerstand bood in communistisch Polen- totdat ze haar vaderland moest ontvluchten.

Hun verhalen roepen onherroepelijk de vraag op: wat had ik gedaan in hun situatie? Een actuele vraag, misschien wel meer dan ooit. Het is immers de tijd van de boze burger; populistische leiders zijn onverminderd populair en grote protestacties zijn terug van weggeweest. En zo confronteert dit museum je ook met je eigen idealen.

Vanaf 11 december tot en met 7 januari, is het museum ook te bezoeken in Centre Ceramique.

Tickets bestellen is niet nodig

Maak je eigen 'propaganda-animatie' met Propaganda by the People in het museum op zaterdag 8 december van 11-13u & van 14-16u.

Het programma is tot stand gekomen in samenwerking met De Balie, producent van programma's over kunst, cultuur en politiek.

Building Conversation
Building Conversation
Zaterdag 8 december
10.00 - 14.00
Plein voor Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, Onze Lieve Vrouweplein 7

In een steeds verder verdeeld Europa is het belangrijker dan ooit dat we stilstaan bij het maken van contact en het gesprek tussen mensen stimuleren. Ontmoetingen tussen mensen die het niet met elkaar eens zijn vinden zelden plaats. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen weer écht met elkaar praten?

Maastricht, Working on Europe nodigt Kunstenaarscollectief Building Conversation uit in Maastricht om jou uit te dagen een gesprek te beginnen met je Europese medeburgers. Deze sessie gaat over de uitdagingen van Europa. Moet Europa haar grenzen sluiten voor immigranten of juist niet? Moet Nederland lid blijven van de EU? Brengt Brexit de overige EU landen dichter bij elkaar? Deelnemers kunnen onderwerpen aandragen die tijdens de gesprekken op 8 december besproken worden.

De gespreksvorm die gekozen wordt voor deze sessies is het Agonistische Gesprek, een gesprek tussen opponenten, ontwikkeld in reactie op de theorieën van filosoof Chantal Mouffe. Zij is van mening dat de politieke arena conflict nodig heeft en dat kunst kan bijdragen aan de ontwikkeling van de 'agonistische ruimte'.

Durf jij uit je dagelijkse bubbel te komen en deel te nemen aan een écht gesprek?

Beperkte beschikbaarheid. Inclusief lunch. Meld je snel aan!

Tickets 10 euro