Welke rol speelt Europese samenwerking in ons dagelijks leven?

Als je wilt weten waar Europese integratie over gaat, wat het betekent voor jou, in je dagelijks leven, dan kun je naar Brussel. Je kunt ook gewoon de straat op, de hoek om en op onderzoek gaan in je eigen buurt. Dat hebben we gedaan. In de Maastrichtse wijk Heer, een van de vele bijzondere ‘gewone’ wijken die Europa rijk is. We hebben veel geleerd van de bewoners en ondernemers die we hebben gesproken. En we hebben veel te vertellen. Beleef de verhalen van Europa!

Heer: Europa in het klein

De opgehaalde verhalen tonen hoe Europese idealen en besluiten lokale gemeenschappen beïnvloeden. Grensoverschrijdend ondernemen, investeren, reizen en leven is in deze Euregio Maas-Rijn de gewoonste zaak van de wereld. (Kleine) culturele verschillen zijn alom zichtbaar in Heer. Het lijkt hier net Europa in het klein.

Drie centrale thema’s

We hebben gesprekken gevoerd aan de hand van 3 centrale thema’s:

  • Samenleven en veiligheid in een grenzeloze grensregio
  • Green deal: de gevolgen van de duurzame transitie op lokaal niveau
  • Open grenzen en flexibel ondernemerschap in de grensregio

Bitterballendebatten: 11, 18 en 25 september

De gesprekken van de afgelopen maanden in Heer worden vervolgd! Op 11, 18 en 25 september organiseren we gezellige ‘bitterballendebatten’ op vrijdagmiddag over de drie thema’s. We houden uiteraard rekening met de coronamaatregelen. Je kunt je nu aanmelden voor de debatten!

1.
Samenleven en veiligheid in een grenzeloze grensregio

11 september 16.00 – 17.00 + borrel na afloop | Buurtcentrum Aen de Wan
Debatteer mee met Wil van Gemert, plaatsvervangend directeur van Europol en Burgemeester Annemarie Penn-te Strake, Voorzitter Veiligheidsregio Zuid-Limburg, over de aanpak van grensoverschrijdende veiligheidsproblemen.

2.
Green deal: de duurzame transitie op lokaal niveau

18 september 16.00 – 17.00 + borrel na afloop | Buurtcentrum Aen de Wan
Ga in gesprek met Tjisse Stelpstra, Lid van de werkgroep “Green Deal Going Local” van het Europees Comité van de Regio’s, Wethouder Gert-Jan Krabbendam en Anne Lefèvre van LOCOtuinen Maastricht over duurzaamheid in Heer en de rol van de Europese Unie, die hierin koploper wil zijn.

3.
Open grenzen en flexibel ondernemerschap

25 september 14.30 – 15.30 + borrel na afloop | Buurtcentrum Aen de Wan
Discussieer mee met Didier Herbert, hoofd van de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Den Haag, Wethouder Vivianne Heijnen, ondernemer Jeroen Kusters en manager van Limburg Leads, Jop Thissen over ondernemerschap in tijden van corona en van ‘vandaag besteld, morgen in huis’. Wat kan Brussel doen en wat doet de EU al?

‘Hier’ in Europa in de media:

Nieuwsgierig geworden naar ‘Hier’ in Europa? Bekijk de media aandacht die het project heeft gekregen dan hier.

Speciale samenwerking

‘Hier in Europa’ is een innovatieve samenwerking van:

Medegefinancierd door de EU Protects campagne van de Europese Unie

Lees hier gerelateerde artikelen