Welke rol speelt Europese samenwerking in ons dagelijks leven?

Door de aanpak van de coronacrisis manifesteert Europa zich nadrukkelijk in ons dagelijks leven. Tegelijkertijd lijkt Europa verder weg dan ooit, door de huidige gesloten grenzen en spanningen tussen Europese landen.

Je hebt vast de beelden van grensblokkades gezien of artikelen waarin coronamaatregelen van verschillende landen worden vergeleken. Allemaal zaken waardoor de Europese Unie ver weg lijkt. Of was de EU misschien veel dichterbij dan we altijd dachten en realiseren we ons dat nu pas?

Juist die rol van de Europese Unie op lokaal niveau onderzoeken we met het project ‘Hier in Europa’. Je vindt alle informatie over dit project op de website die we voor Hier in Europa hebben ontwikkeld.

Van digitaal onderzoek naar lokale ontmoeting

Van april tot en met september 2020 onderzoeken we de rol van de Europese Unie in het dagelijks leven in de wijk ‘Heer’ (‘Hier’ staat voor ‘Heer’ in het Maastrichts). We gaan ‘op zoek’ naar Europa aan de hand van drie thema’s:

  • Veiligheid in een grenzeloze grensregio
  • Green deal: de gevolgen van de duurzame transitie op lokaal niveau
  • Open grenzen en flexibel ondernemerschap in de grensregio

Vanwege de coronamaatregelen begonnen we digitaal. Van 4 juni tot 3 juli ‘wonen’ we ook in de wijk, vanuit een speciaal basiskamp aan het Raadhuisplein. We gaan in gesprek met bewoners in Heer, de omgeving en het Euregionale grensgebied. In september, als de coronamaatregelen het weer toelaten, eindigen we met gezellige ‘bitterballendebatten’ op vrijdagmiddag voor de inwoners en ondernemers in Heer en omgeving.

Speciale samenwerking

‘Hier in Europa’ is een innovatieve samenwerking van:

Medegefinancierd door de EU Protects campagne van de Europese Unie

Wil je bijdragen?

We gaan op zoek naar verhalen, anekdotes, weetjes en feiten: waar is Europa in Heer en waar juist niet? De actualiteit van de coronacrisis bepaalt ons leven en dus voor een groot deel de verhalen op dit moment. Nieuwsgierig naar de eerste opbrengsten van ons onderzoek? En wil je weten waar de verhalen zich afspelen? Kijk dan op de website van Hier in Europa.

Wil je een bijdrage leveren, heb je een vraag of opmerking over het project of wil je iets anders met ons delen? We komen graag met je in contact! Mail ons team op: info@hierineuropa.eu. Of bel met Melih Özkardes, Programmamaker bij Studio Europa Maastricht: 06 – 39 19 08 59.