Cartoons zijn expressief en herkenbaar. In één oogopslag maken ze een statement, vertellen ze een verhaal. Ze kunnen grenzen verleggen, zetten ons aan het denken en openen onze ogen. Cartoons kunnen zich snel en breed verspreiden en zijn een keurmerk voor een open samenleving en vrijheid van meningsuiting. Cartoonisten zelf kunnen kwetsbaar zijn, net als iedere andere kritische journalist.

Om cartoonisten aan te moedigen in hun werk dat essentieel is voor democratie en vrijheid van meningsuiting, lanceren we samen met European Press Prize de European Cartoon Award. Speciaal voor cartoons die de actualiteit en gebeurtenissen in Europa of over Europa analyseren en op die manier het publieke debat inspireren.

Bekijk de cartoons van Europa

Op 11 juni hebben we de shortlist van de 16 beste Europese cartoonisten onthuld van de allereerste editie van de European Cartoon Award! Uit honderden inzendingen koos de jury een shortlist van 16 genomineerden. De genomineerden komen uit: Denemarken, Italië, Roemenië, Spanje, Nederland, Turkije en het Verenigd Koninkrijk.

Wie zal de allereerste winnaar worden van de European Cartoon Award? Dat maken we op 1 oktober bekend, tijden een speciale Award Ceremonie. Meer informatie over het programma van de prijsuitreiking volgt snel!

The dramaticity of plastic pollution

Door Agim Sulaj gepubliceerd in Fany Blog; Mundiario, Italie

Cut

Door Marco De Angelis gepubliceerd in Buduàr; Courrier International, Italie

Changing the guard

Door Hajo de Reijger gepubliceerd in Pers & Prent; Cartoon Movement, Nederland

Liberty

Door Gorilla gepubliceerd in De Groene Amsterdammer, Nederland

Extinction

Door Ben Jennings gepubliceerd in The i Newspaper, Verenigd Koninkrijk

Global warming

Door Victor Eugen Mihai gepubliceerd in Sportul Băcăuan, Roemenie

Europe & Italy

Door Arend van Dam gepubliceerd in L’Espresso, The Netherlands

World politics

Door Halit Kurtulmuş gepubliceerd in Cartoon Movement, Turkey

Greta Thunberg

Door Claudio Antonio Gomes gepubliceerd in Courrier International, Other

Safe zone

Door Niels Bo Bojesen gepubliceerd in Jyllands-posten, Denemarken

Lonely Boris

Door Ruben L. Oppenheimer gepubliceerd in De Limburger, Nederland

Real friends

Door Mette Dreyer gepubliceerd in Politiken, Denemarken

King Kongson

Door Tomás Seranno gepubliceerd in El Español, Spanje

Vatican Summit

Door Joep Bertrams gepubliceerd in De Limburger, Nederland

Mass media manipulation

Door Costel Pătrășcan
gepubliceerd in  Representation of the European Commission in Romania, Roemenie

Jenga – Earth’s six mass extinction

Door Anne Derenne gepubliceerd in Cartoon Movement, Spanje

Maak kennis met de genomineerden

Cartoon: The dramaticity of plastic pollution

Agim Sulaj

Agim Sulaj werd in 1960 geboren in Tirana, de hoofdstad van Albanië, maar bracht zijn jeugd door in de kuststad Vlora. Al op jonge leeftijd ontdekt Agim zijn passie en liefde voor schilderijen en kunst en blijft zijn talent niet onopgemerkt.

Agim Sulaj werd in 1960 geboren in Tirana, de hoofdstad van Albanië, maar bracht zijn jeugd door in de kuststad Vlora. Al op jonge leeftijd ontdekt Agim zijn passie en liefde voor schilderijen en kunst en blijft zijn talent niet onopgemerkt. In 1985 voltooit hij zijn studie aan de kunstacademie in Tirana en begint hij samen te werken met ‘Hosteni’, een politiek en satirisch tijdschrift. Zo wordt de jonge kunstenaar blootgesteld aan de wereld van humor en satire, een belangrijke bouwsteen voor de vorming van zijn eigen artistieke werk. Tegelijkertijd ontwikkelt hij een hyperrealistische stijl die dominanter is in zijn latere werken.
In zijn cartoons focust hij op de grote sociale en politieke problemen van de 21e eeuw, zoals armoede in de wereld, milieuvervuiling, het leven van immigranten en andere sociale thema’s. In 1993 presenteerde Agim voor het eerst zijn werken die hij tijdens de communistische periode maakt, in een persoonlijke tentoonstelling "Rally di Rimini" in Italië, waar zijn portfolio hartelijk werd onthaald. Sindsdien woont hij in de stad Rimini. Agim Sulaj is de winnaar van vele internationale prijzen en hij exposeerde in beroemde galeries in Italië, Albanië, Griekenland, Turkije en recentelijk ook in Parijs, Oxford en Londen. Zijn werk wordt nu geëxposeerd in Kruishoutem, de Belgische hoofdstad van de tekenfilm. Zijn werk wordt "een mooie, surrealistische, satirische illustratie genoemd, een metafoor voor de toestand van het milieu en het niet beschermen ervan."
Cartoon: Greta Thunberg

Claudio Antonio Gomes

Claudio Antonio Gomes werd geboren in 1972 in Belo Horizonte, Brazilië. Hij studeerde aan de Guignard University of Art of Minas Gerais en woont momenteel in Salvador.

Claudio Antonio Gomes werd geboren in 1972 in Belo Horizonte, Brazilië. Hij studeerde aan de Guignard University of Art of Minas Gerais en woont momenteel in Salvador. Hij werkt voor verschillende grote kranten en tijdschriften, waaronder O Cometa Itabirano, Jornal do Brasil, Le Monde Diplomatique Brasil, Courrier International en Gráfica Magazine.
Hij heeft verschillende prijzen gewonnen op internationale wedstrijden in Brazilië, Cuba, Spanje, Turkije, Griekenland, Italië, Colombia, Portugal, China, Iran en Macedonië.
Cartoon: World politics

Halit Kurtulmuş

Halit Kurtulmuş werd in 1970 geboren in Kardzhali, Bulgarije. Hij ontving zijn kunstopleiding aan de Dimitar Dobrovich Sliven Fine Arts High School.

Halit Kurtulmuş werd in 1970 geboren in Kardzhali, Bulgarije. Hij ontving zijn kunstopleiding aan de Dimitar Dobrovich Sliven Fine Arts High School. In 1991 emigreerde hij naar Bursa, Turkije. Naast zijn cartoons omvat zijn werk ook schilderijen. Hij is lid van de Anatolian Cartoonists Association en de Bulgarian Cartoonists Association. Hij ontving vele prijzen in nationale en internationale cartoonwedstrijden.

Waarom zijn politieke cartoons belangrijk? Het antwoord op deze vraag is kort: "Om te laten zien dat de koning naakt is."

Cartoon: Safe zone

Niels Bo Bojesen

Niels Bo Bojesen (1958) is een Deense redactionele tekenaar. Hij is afgestudeerd aan de Danish School of Design en studeerde aan de School of Visual Arts van de afdeling Media Arts, New York.

Niels Bo Bojesen (1958) is een Deense redactionele tekenaar. Hij is afgestudeerd aan de Danish School of Design en studeerde aan de School of Visual Arts van de afdeling Media Arts, New York. Hij maakt redactionele cartoons voor de Deense krant Jyllands-Posten en voor internationale websites, kranten en tijdschriften. Hij heeft verschillende prijzen en onderscheidingen over de hele wereld ontvangen.

“Een leeg vel of scherm en terwijl ik teken, stel ik mezelf de basale vragen: ‘Waarom’ en ‘Wat als’?”

Cartoon: Jenga – Earth’s sixth mass extinction

Anne Derenne

Anne Derenne (ook bekend als ADENE) is een Franse cartoonist en illustrator, gevestigd in Madrid, Spanje. Ze studeerde Internationale Economie en behaalde in 2006 een masterdiploma in Ontwikkelingseconomie

Anne Derenne (ook bekend als ADENE) is een Franse cartoonist en illustrator, gevestigd in Madrid, Spanje. Ze studeerde Internationale Economie en behaalde in 2006 een masterdiploma in Ontwikkelingseconomie. In 2011 begon ze haar carrière als freelance cartoonist. Ze werkt samen met Cartoon Movement, Cartooning for Peace en met verschillende tijdschriften, ngo's en internationale instellingen. Haar kunstwerken zijn wereldwijd tentoongesteld en ze heeft verschillende internationale prijzen gewonnen voor haar cartoons.

"Invloedrijke mensen vinden het nooit leuk om bekritiseerd te worden en al helemaal niet wanneer het door satire wordt gedaan. Cartoons zijn een belangrijke vorm van tegenkracht."

Cartoon: Mass media manipulation

Costel Pătrășcan

Dertig jaar lang zijn de cartoons van Costel Pătrăşcan in de grootste kranten van Roemenië verschenen, evenals in satirische tijdschriften en televisieprogramma's.

Dertig jaar lang zijn de cartoons van Costel Pătrăşcan in de grootste kranten van Roemenië verschenen, evenals in satirische tijdschriften en televisieprogramma's. Hij is een bekende Roemeense cartoonist, bekend om zijn humor en productieve output. In de loop van de tijd heeft hij tientallen prijzen gewonnen op internationale karikatuurwedstrijden. Pătrășcan organiseerde een internationale karikatuurwedstrijd in de Roemeense stad Braila, evenals een humorfestival. Als hij niet aan zijn cartoons werkt, treedt hij op als activist van het maatschappelijk middenveld en als stem voor het milieu in zijn stad.
Cartoon: Vatican summit

Joep Bertrams

Joep Bertrams (1946) is een Nederlandse illustrator en cartoonist. Hij illustreerde verschillende boeken en prentenboeken. Tot 2011 tekende hij de dagelijkse politieke cartoon in Het Parool

Joep Bertrams (1946) is een Nederlandse illustrator en cartoonist. Hij illustreerde verschillende boeken en prentenboeken. Tot 2011 tekende hij de dagelijkse politieke cartoon in Het Parool. Sindsdien werkt hij als cartoonist voor De Groene Amsterdammer en Nederlandse regionale kranten. Zijn tekeningen zijn ook gepubliceerd in tijdschriften en verschillende internationale media. Van 2004 tot 2010 maakte hij politieke tekenfilms voor het Nederlandse televisieprogramma NOVA. Zijn hele werk, inclusief zijn meest recente animaties, is te vinden op zijn website www.yoopdeloop.com.

"Een politieke cartoon laat in één oogopslag zien wat bedoeld wordt. Het roept emotie op door humor, wat een boodschap nog nadrukkelijker overbrengt."

Cartoon: Lonely Boris

Ruben L. Oppenheimer

Ruben L. Oppenheimer (1975) is een Nederlandse cartoonist, bekend van zijn politieke cartoons. Hij studeerde grafische vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunst Maastricht en illustratieve vormgeving aan de Karel de Grote-Hogeschool in Antwerpen.

Ruben L. Oppenheimer (1975) is een Nederlandse cartoonist, bekend van zijn politieke cartoons. Hij studeerde grafische vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunst Maastricht en illustratieve vormgeving aan de Karel de Grote-Hogeschool in Antwerpen. Oppenheimer werkt als freelancer voor verschillende Nederlandse en Belgische kranten, zoals De Standaard, De Gelderlander, Leeuwarder Courant, NRC Handelsblad en NRC Next. Zijn cartoons verschijnen vaak met zijn handtekening Rubenl.nl.
Cartoon: Europe & Italy

Arend van Dam

Arend van Dam (1945) is een Nederlandse cartoonist. Zijn werk omvat zowel politieke cartoons als cartoons en tekeningen over het dagelijks leven.

Arend van Dam (1945) is een Nederlandse cartoonist. Zijn werk omvat zowel politieke cartoons als cartoons en tekeningen over het dagelijks leven. De meeste van zijn tekeningen worden in Nederland uitgegeven door kranten als Hervormd Nederland, Centraal Weekblad, De Tijd en Het Financieele Dagblad. Zijn werk is ook gepubliceerd in Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. Zijn cartoons zijn te zien geweest in vakbladen en tijdschriften en in allerlei publicaties van organisaties en bedrijven. Ook won hij verschillende internationale prijzen met zijn cartoons. Elk jaar neemt hij met enkele van zijn recente cartoons deel aan de jaarlijkse tentoonstelling "World Press Cartoon" in Portugal, aan het "Muestra Internacional de Humor Gráfico" in Alcalá (bij Madrid) in Spanje, en ook aan de jaarlijkse tentoonstelling "Politics in Pictures" in Nederland.
Cartoon: Liberty

Gorilla (Herman van Bostelen)

Gorilla is een collectief van vijf ontwerpers, bestaande uit Richard van der laken (De Designpolitie / What Design can do), Pepijn Zurburg (De Designpolitie / What Design can do), Alex Clay (Lesley Moore), Karin van den Brandt (Lesley Moore) en Herman van Bostelen.

Gorilla is een collectief van vijf ontwerpers, bestaande uit Richard van der laken (De Designpolitie / What Design can do), Pepijn Zurburg (De Designpolitie / What Design can do), Alex Clay (Lesley Moore), Karin van den Brandt (Lesley Moore) en Herman van Bostelen. Van oktober 2006 tot april 2009 werden hun beelden dagelijks op de voorpagina van De Volkskrant geplaatst. Sindsdien verschijnt hun werk in het Nederlandse weekblad De Groene Amsterdammer. Gorilla publiceerde drie boeken, tentoongesteld op verschillende plaatsen in de hele wereld, waaronder Amsterdam, New Delhi, Londen en Warschau. Voor hun werk hebben ze verschillende prijzen gewonnen, zoals de European Design Award en de Nederlandse ‘Inktspotprijs’ voor Beste Cartoon.
Cartoon: Cut

Marco De Angelis

Marco De Angelis (Rome 1955, Italië) is cartoonist, professioneel journalist, illustrator en grafisch ontwerper. Zijn werk is gepubliceerd in meer dan 200 kranten en op een groot aantal websites in binnen- en buitenland, waaronder Il Popolo, La Republica, The New York Times, Washington Post en Le Monde.

Marco De Angelis (Rome 1955, Italië) is cartoonist, professioneel journalist, illustrator en grafisch ontwerper. Zijn werk is gepubliceerd in meer dan 200 kranten en op een groot aantal websites in binnen- en buitenland, waaronder Il Popolo, La Republica, The New York Times, Washington Post en Le Monde. Hij is een van de makers en hoofdredacteur van het online humormagazine Buduàr (www.buduar.it) waar hij cartoons en artikelen publiceert. Cartoon Arts International en The New York Times Syndicate verspreidden zijn werken wereldwijd. Hij was ook de redacteur uit Italië voor WittyWorld en hij maakt deel uit van Cartoon Movement en Cartooning for Peace. Hij werkte als illustrator voor veel kinderboeken en tijdschriften van de grootste Italiaanse uitgevers. Hij werkte samen met vele verenigingen, bedrijven en televisiezenders als illustrator en grafisch ontwerper. Voor zijn werk ontving hij ongeveer 130 prijzen. Zijn kunstwerken worden in veel musea tentoongesteld en hij was jurylid in verschillende wedstrijden.

“De belangrijkste uitdaging voor cartoonisten zit in het objectief blijven en niet beïnvloed worden door politieke ideeën of voorkeuren: echte satire is neutraal.”

Cartoon: King Kongson

Tomás Serrano

Tomás Serrano werd geboren in León, Spanje. Hij hield er altijd van om verhalen en personages te tekenen.

Tomás Serrano werd geboren in León, Spanje. Hij hield er altijd van om verhalen en personages te tekenen. Hij behaalde de titel van architect van de ETSA van Madrid en werkte vele jaren aan het maken van gebouwen, maar behield altijd zijn passie voor illustratie en cartoons. In 1995 ontving hij de Premio Mingote. In 2011 won hij een van de World Press Cartoon-prijzen. Hij heeft kinderboeken geschreven en geïllustreerd en zelfs een videoclip gemaakt voor een Amerikaanse zanger. Zijn werken zijn gepubliceerd in het tijdschrift Blanco y Negro, de krant ABC en andere media zoals het Magazine van de University of Chicago. Vanaf de oprichting in 2015 is hij politiek cartoonist van de online krant El Español.

"Politieke cartoons zijn essentieel in de journalistiek. Gevat in één suggestief, veelal humoristisch beeld, geef je je mening op het nieuws.”

Cartoon: Extinction

Ben Jennings

Ben Jennings is een cartoonist en illustrator uit het Verenigd Koninkrijk. Zijn cartoons verschijnen regelmatig in The Guardian and the i Newspaper.

Ben Jennings is een cartoonist en illustrator uit het Verenigd Koninkrijk. Zijn cartoons verschijnen regelmatig in The Guardian and the i Newspaper.

"Ik blijf hoopvol en geloof dat deze unieke vorm van kunst zal blijven bestaan als een vorm van communicatie en satire die niet geëvenaard kan worden."

Cartoon: Changing the guard

Hajo de Reijger

Hajo is een Nederlandse politieke cartoonist, gevestigd in Haarlem, Nederland. Hij maakt illustraties en cartoons voor NRC Handelsblad en is ook actief als live-cartoonist, waar hij de meest complexe of saaie ontmoetingen omzet in verhelderende cartoons.

Hajo is een Nederlandse politieke cartoonist, gevestigd in Haarlem, Nederland. Hij maakt illustraties en cartoons voor NRC Handelsblad en is ook actief als live-cartoonist, waar hij de meest complexe of saaie ontmoetingen omzet in verhelderende cartoons.
Cartoon: Real friends

Mette Dreyer

Mette Dreyer werd geboren in 1956 in Denemarken. Ze volgde een opleiding aan The Academy of Applied Arts en begon als cartoonist bij het dagblad B.T. in 1984.
Sinds 1998 is ze cartoonist bij het dagblad Politiken. Ze ontving de Storm P-prijs en de Vibedehus Foundation Travel Scholarship.

Mette Dreyer werd geboren in 1956 in Denemarken. Ze volgde een opleiding aan The Academy of Applied Arts en begon als cartoonist bij het dagblad B.T. in 1984.
Sinds 1998 is ze cartoonist bij het dagblad Politiken. Ze ontving de Storm P-prijs en de Vibedehus Foundation Travel Scholarship.
Cartoon: Global Warming

Victor Eugen Mihai

Victor Eugen Mihai is een Roemeense journalist met meer dan 30 jaar ervaring. Hij is lid van de Union of Professional Journalists in Roemenië en de Federation of Cartoonist Organizations

Victor Eugen Mihai is een Roemeense journalist met meer dan 30 jaar ervaring. Hij is lid van de Union of Professional Journalists in Roemenië en de Federation of Cartoonist Organizations. Als cartoonist heeft hij drie cartoon albums gemaakt: "Stop the Earth, I Want to Get Off!" (1995), "VEMmania" (1997) en "VEM" (2016). Zijn werk is tentoongesteld in meer dan 50 landen over de hele wereld. Hij is de organisator van de International Cartoon Contest in Bacau, Roemenië.

“De uitdaging voor cartoonisten ligt tegenwoordig in het niet opgeven. In Roemenië waren ooit veel goede cartoonisten, tegenwoordig zijn dat er nog maar enkele.”

Maak kennis met de juryleden

Het jurypanel leest en onderzoekt elk project op de longlist, selecteert een shortlist en tenslotte een winnaar en een tweede prijswinnaar. De voorzitter van de voorbereidingscommissie, Emanuele Del Rosso, is aanwezig op de juryvergadering voor informatie, achtergrond en motivatie van de longlist. De voorzitter van jurypanel stelt een juryrapport op, waarin wordt uiteengezet waarom het winnende project de erkenning van een prijs verdient. Maak kennis met de jury van de European Cartoon Award 2020:

Jury

Janet H. Anderson

Jurylid Janet H. Anderson is journalist en redacteur met als specialisme massa-gruweldaden en processen. Als trainer en mentor ondersteunt ze ngo's en journalisten om hun impact te vergroten via de media en hun vaardigheden te ontwikkelen rond belangenbehartiging van mensenrechten.

Janet H. Anderson

Jurylid Janet H. Anderson is journalist en redacteur met als specialisme massa-gruweldaden en processen. Als trainer en mentor ondersteunt ze ngo's en journalisten om hun impact te vergroten via de media en hun vaardigheden te ontwikkelen rond belangenbehartiging van mensenrechten. Janet is ook co-host van Asymmetrical Haircuts: een podcast over internationaal recht. Ze is opgeleid door de BBC en werkte voor een breed scala aan media in Europa en Afrika.

Jury

Ramsés Morales

Ramsés Morales studeerde in 1996 af in grafische kunst aan de kunstacademie van Trinidad. Nu werkt hij als graficus voor het tekenen van politieke cartoons en illustraties voor de internationale pers.

Ramsés Morales studeerde in 1996 af in grafische kunst aan de kunstacademie van Trinidad. Nu werkt hij als graficus voor het tekenen van politieke cartoons en illustraties voor de internationale pers. Hij publiceert zijn tekeningen in Courrier International (Frankrijk), Nebelspalter (Zwitserland) en Spotsk (Denemarken), maar zijn tekeningen worden ook gepubliceerd in de Canadese en Amerikaanse pers.
Jury

Simone Berghuys

Simone Berghuys is beeldredactrice van De Groene Amsterdammer sinds 2003. Ze werkte hiervoor onder meer gewerkt voor Trouw, Het Parool en VPRO.

Simone Berghuys is beeldredactrice van De Groene Amsterdammer sinds 2003. Ze werkte hiervoor onder meer gewerkt voor Trouw, Het Parool en VPRO. “Voor de Groene zoekt ze het liever in groot, associatief beeld dan in de letterlijke illustratie van de inhoud van een artikel. Haar voorkeur gaat uit naar klassieke, inhoudelijk sterke fotografie boven het meegaan met de nieuwste trends." (Van: De Groene Amsterdammer)

Jurylid Janet H. Anderson:

“Cartoons zijn een speciale vorm van journalistiek. Ze moeten aan veel eisen voldoen qua visuele storytelling en een link leggen met de actualiteit. Ook is het belangrijk dat ze een duidelijke boodschap hebben. Al met al geen makkelijke taak! Voor deze eerste European Cartoon Award wilden wij als juryleden ons steentje bijdragen aan het op de kaart zetten van dit type journalistiek. De cartoons blonken uit in scherpe, vaak humoristische kritiek op de actualiteit. We hopen dat deze collectie van cartoons laat inzien hoe belangrijk deze vorm van journalistiek is. Ons doel is het aanmoedigen van cartoonisten vanuit heel Europa om deel te nemen aan de European Cartoon Award in de komende jaren.”

Maak kennis met de voorbereidingscommissie

De voorbereidingscommissie van de European Cartoon Award bestaat uit leden uit verschillende Europese landen die een veelvoud aan talen spreken: Emanuele Del Rosso, Menekşe Çam, Vladimir Kazanevsky, Gatis Šļūka en Thierry Vissol. De voorbereidingscommissie is verantwoordelijk voor de selectie van de longlist voor de European Cartoon Award; een hele klus. Honderden cartoons zijn – in alle soorten en maten – geschreven in alle mogelijke Europese talen en over elk denkbaar onderwerp. De voorbereidingscommissie bekijkt, vergelijkt en bespreekt alle cartoons, waarna ze de longlist aan de jury voorleggen die er vervolgens de shortlist uit kiest.

Voorbereidingscommissie

Emanuele Del Rosso

Emanuele Del Rosso is een Italiaanse communicatiespecialist en een bekroonde redactionele cartoonist. Hij werd geboren in Trento (Italië) in 1986.

Emanuele Del Rosso is een Italiaanse communicatiespecialist en een bekroonde redactionele cartoonist. Hij werd geboren in Trento (Italië) in 1986. Hij publiceert zijn illustraties in verschillende internationale publicaties zoals Renewable Matters, Alternatives Economiques en Courrier International. Zijn cartoons zijn tentoongesteld in verschillende steden, zoals Amsterdam, Den Haag, Parijs, Trento, Ramallah. In 2018 won hij de tweede prijs van de politieke cartoonwedstrijd ‘Libex 2018’ en de ‘Strike’ wedstrijd voor jong talent. In september 2019 won hij de tweede prijs van de Nederlandse Inktspotprijs. Sinds 2016 is hij lid van The Cartoon Movement, een van de grootste publicatieplatforms voor hoogwaardige politieke cartoons en stripjournalistiek.
voorbereidingscommissie

Menekşe Çam

Menekşe Çam werd geboren in Izmir, Turkije. Ze studeerde af aan de Eylül-universiteit, faculteit Educatie - afdeling kunst. Momenteel werkt ze als tekendocente.

Menekşe Çam werd geboren in Izmir, Turkije. Ze studeerde af aan de Eylül-universiteit, faculteit Educatie - afdeling kunst. Momenteel werkt ze als tekendocente. In 2007 begon ze met het tekenen van cartoons. Sindsdien heeft ze deelgenomen aan nationale en internationale wedstrijden en is ze vaak bekroond. Haar werken zijn gepubliceerd in boeken, humormagazines en kunstmagazines in Turkije, maar ook in buitenlandse pers zoals Quest-France, Eulenspiegel Humor Magazine, Stern magazine, New Internationalist magazine 7Days en Al Nas dagblad. Haar werken worden ook vaak tentoongesteld in Underground Exhibitions in Berlijn, waaronder de speciale tentoonstellingen. Bovendien heeft ze zes individuele tentoonstellingen geopend in Izmir en Istanbul. Daarnaast organiseerde ze drie internationale cartoontentoonstellingen.
Voorbereidingscommissie

Vladimir Kavanevsky

Vladimir Kavanevsky studeerde af aan de Kharkov State University en Kiev Institute of Journalism Skill. Hij is freelance cartoonist en schrijver.

Vladimir Kavanevsky studeerde af aan de Kharkov State University en Kiev Institute of Journalism Skill. Hij is freelance cartoonist en schrijver. Zijn kunstwerken worden wereldwijd tentoongesteld en wonnen meer dan 500 prijzen in internationale cartoon wedstrijden in 53 landen. Zijn cartoons worden gepubliceerd in tijdschriften als Sine Mensuel, Courrier International (Frankrijk), Nebelspalter"(Zwitserland), Witty World (VS), Eulenspiegel (Duitsland) en in kranten als Ouest- Frankrijk en Yomiuri Shimbun (Japan). Zijn persoonlijke cartoonboeken genaamd Heads, Revelation of Elderly Cupid, Homo Gibber, Neck, Cotton knees, Madmen en Modern world cartoonist worden gepubliceerd in Zwitserland, China, België, Rusland en Oekraïne . Hij gaf lezingen over Cartoon Art in de VS, Frankrijk, Japan, Italië en Turkije.
voorbereidingscommissie

Gatis Sluka

Gatis Sluka is een professionele cartoonist en illustrator uit Letland. Hij heeft zijn masterdiploma in grafische beeldende kunst behaald aan de kunstacademie van Letland.

Gatis Sluka is een professionele cartoonist en illustrator uit Letland. Hij heeft zijn masterdiploma in grafische beeldende kunst behaald aan de kunstacademie van Letland. Sindsdien werkt hij als freelance kunstenaar en werkt hij ook voor de uitgeverij Latvijas Mediji. Hij heeft bijna 20 jaar met succes samengewerkt met veel tijdschriften, marketingbedrijven en individuele klanten. Zijn cartoons zijn verschenen in publicaties zoals Washington Post, USA Today, Politico, Courrier International en Greenpeace. Hij heeft 3 cartoonboeken gepubliceerd - Gatis Sluka Karikaturas (2006), Gatis Sluka Karikaturas 2 (2015) en Gatis Sluka Karikatura LV (2018). Sinds 2001 heeft hij deelgenomen aan vele teken- en kunsttentoonstellingen over de hele wereld.
Voorbereidingscommissie

Thierry Vissol

Thierry Vissol is econoom, historicus, columnist en directeur van het Centrum "Librexpression" - Stichting Giuseppe Di Vagno.

Thierry Vissol is econoom, historicus, columnist en directeur van het Centrum "Librexpression" - Stichting Giuseppe Di Vagno. Daarnaast is hij dokter in de macro-economie en heeft hij een universitair diploma in werktuigkunde. Hij is ridder van de Franse Légion d'Honneur. Als voormalig medewerker van de Europese Commissie heeft hij bijgedragen aan de voorbereiding van de Europese Monetaire Unie (1980-2002) en aan haar audiovisuele strategie (2003-2016). Hij vervolgde zijn werkzaamheden, begonnen in 1975, als docent economie, geschiedenis van het economisch denken en sociale filosofie, aan verschillende universiteiten in Frankrijk, België en de VS. In januari 2017 richtte hij "LIBREXPRESSION" op, een Euro-mediterraan centrum voor de bevordering van de vrijheid van meningsuiting en politieke satire. Hij is de auteur van tal van wetenschappelijke artikelen en boeken.

Bekijk de persberichten

European Cartoon Award

Wie is de winnaar van de allereerste European Cartoon Award?

Bekijk hier de online prijsuitreiking van de European Cartoon Award 2020 en ontdek wie de…
European Cartoon Award

Persbericht: de shortlist van de European Cartoon Award is bekend!

Studio Europa Maastricht en European Press Prize maken de shortlist bekend van de allereerste editie…
European Cartoon Award

Persbericht: lancering European Cartoon Award 2020

Met trots presenteren wij de eerste editie van de European Cartoon Award, die we in…

Samenwerking met European Press Prize

De European Cartoon Award 2020 is een samenwerking met European Press Prize. European Press Prize staat voor het behoud en stimuleren van kwaliteitsjournalistiek in Europa, vanuit de visie dat het van cruciaal belang is voor gezonde democratie. Jaarlijks reikt European Press Prize nog vijf andere prijzen uit voor excellente kwaliteitsjournalistiek.