Deze reeks podcasts is gemaakt door Haagsch College en Studio Europa Maastricht. Over intriges, macht en het schaakspel tussen Europese kopstukken. Met onderwerpen als de Brexit en de Europese verkiezingen, de manier waarop dingen in de EU werken en hoe dit ons dagelijks leven beïnvloedt.

In deze podcasts bespreken Europe Chair Mathieu Segers en Europe-verslaggever Anke Truijen het Europese nieuws. Elke editie van Café Europa roepen ze ook Frankrijk correspondent Stefan de Vries op, om de Franse situatie in Europa te bespreken.

Café Europa #5 De Verkiezingen en Hoe Nu Verder?

Café Europa #4 De Grote Vooruitblik op de Europese Verkiezingen – deel 2 [19-05-2019]

In dit tweede deel van de Grote Vooruitblik op de Europese Verkiezingen worden de Spitzenkandidaten besproken en legt Mathieu uit waarom hij geen fan is van dat systeem. Verder kijken Anke en Mathieu aan de hand van de stemwijzer waar het Europees Parlement nou wel en niet over gaat. Stefan heeft het onder andere over de relatie tussen Macron en Rutte. Is er sprake van een politieke romance?

Café Europa #3 De Grote Vooruitblik op de Europese Verkiezingen – deel 1 [15-05-2019]

Het beloven spannende Europese verkiezingen te worden die de huidige machtsverhoudingen binnen de EU aan het wankelen kunnen brengen. Daarom bespreken Anke en Mathieu alle Europese families: hoe groot wordt hun macht in het Europees Parlement? Welke families vallen uit elkaar en welke breiden zich uit? Stefan legt uit wat de inzet is van de Franse president Macron. En wat betekent dit alles voor de koers van de EU de komende jaren.

Café Europa #2 Het gevecht van Nederland in de eurozone [22-04-2019]

Hoe moet het verder met de eurozone? Daarover blijven de 19 eurolanden sterk verdeeld. Met name over de vraag of er een eigen eurozonebegroting moet komen. Nederland voert de oppositie aan en wil er niets van weten. Frankrijk en Duitsland juist wel. In deze podcast ontleden we het onderhandelingsspel en kijken we wat er uiteindelijk overblijft van dit plan.

Café Europa #1 Brext: een geschenk uit de hemel? [08-04-2019]

In de eerste aflevering bespreken Mathieu en Anke de brexit. Wat zijn de positieve kanten van brexit en hoe bepalend is brexit voor de toekomst van de EU? En we bellen met Stefan om te horen hoe het met de Zonnekoning gaat.

Leave a Reply