Brexit, de euro, het corona-steunpakket, opvang van vluchtelingen, de klimaatagenda: Europese politiek is het gesprek van de dag. Maar wie de actualiteit wil snappen, moet de voorgeschiedenis kennen. Te beginnen bij het stichtingsmoment van de Europese Unie: het Verdrag van Maastricht uit 1992. Daarom lanceren Studio Europa Maastricht en Historisch Nieuwsblad het online magazine ‘Europa komt samen. Het Verdrag van Maastricht 1992.’

De artikelen, video’s en beeldverhalen zijn gemaakt door gespecialiseerde historici en journalisten. We nemen je in de special mee over hoe het Verdrag van Maastricht onder Nederlandse leiding tot stand kwam, nadat regeringsleiders zoals Helmut Kohl, John Major en François Mitterrand hadden onderhandeld op het scherpst van de snede.

Ook vind je analyses van de bedoelde en onbedoelde gevolgen van het verdrag, zoals de eurocrisis van 2009. Verder krijg je informatie over de historische context: het einde van de Koude Oorlog en de nieuwe positie van Europa ten opzichte van de VS en Rusland.

Ook de culturele, technologische en sociale veranderingen in de jaren negentig komen ruim aan bod. En wat vonden Europese burgers eigenlijk van de toenemende bemoeienis uit Brussel?

In deze video geeft prof. dr. Mathieu Segers een klein voorproefje op de special:

Leave a Reply