December 1991, weet u het nog? Maastricht is twee dagen lang wereldnieuws. In het Gouvernement aan de Maas beslissen de leiders van de Europese Gemeenschap over de toekomst van Europa. Welke herinneringen hebben de Limburgse politieagent, taxichauffeur en orkestleider aan de Eurotop van 1991? Dat onderzoekt Studio Europa Maastricht in het ‘oral history’ project Mestreech ’92.

Vanaf 9 mei, Europadag, voeren historici prof. dr. Joep Leerssen en dr. Bart Stol een jaar lang gesprekken met Maastrichtenaren en andere Limburgers. Ze halen de herinneringen op aan de Eurotop van 9 en 10 december 1991 en de ondertekening van het Verdrag van Maastricht op 7 februari 1992. In mei 2022 presenteren we de verzamelde verhalen in het kader van het 30-jarig jubileum van de Eurotop en het Verdrag van Maastricht.

Logo Mestreech '92 rood-blauw

Oral history: de verhalen die niet in de geschiedenisboeken staan

Het handelen van voorname politici is dankzij overheidsarchieven en kranten vaak goed gedocumenteerd, maar dat geldt minder voor de ervaringen en het doen en laten van gewone mensen. Daarom is oral history zo’n dankbaar middel als het gaat om het behoud van deze verhalen.

Een jaar lang op zoek naar de verhalen

Het oral history project Mestreech ’92 verzamelt een jaar lang de informele, anekdotische herinneringen en familieverhalen aan de Eurotop, vanuit de brede Maastrichtse en Limburgse bevolking. We komen graag in contact met de mensen die herinneringen en persoonlijke ervaringen hebben aan de Eurotop en ondertekening van het verdrag. Uw verhaal mag lang zijn, kort mag ook. Kritisch, anekdotisch, of komisch. De eerste anekdotes zijn al verzameld op de speciale website: www.maastricht1992.nl.

Op welke wijze kreeg u in 1991 met de Eurotop te maken?

Was u beveiliger, taxichauffeur, of medewerker in een van de hotels waar leden van de politieke delegaties waren ondergebracht? Versierde u uw café, of winkel ter ere van de top? Of leverde u streekproducten voor een van de diners en lunches? Nam u deel aan een van de verschillende publieke manifestaties? Of heeft u misschien met uw vereniging speciale activiteiten ondernomen om de top luister bij te zetten?

Dan zijn we opzoek naar uw verhaal! Lang, kort, kritisch of anekdotisch; een vermeend onbelangrijk detail in de marge van het grote gebeuren: Studio Europa Maastricht is geïnteresseerd in elke herinnering.

Leave a Reply