Maandag kon iedereen meekijken naar een online gesprek tussen Mark Zuckerberg (CEO Facebook) en Thierry Breton (Eurocommissaris Interne Markt) over regelgeving en de groeiende invloed van Chinese internet- en techbedrijven. 

Europese Commissie is een belangrijke gesprekspartner
Waar het voor Mark Rutte erg moeilijk is om 1 op 1 in gesprek te komen met Zuckerberg, is dat voor de Europese Commissie een stuk makkelijker. EU-lidstaten hebben immers de Europese Commissie het recht gegeven om regelgeving op te stellen over de bescherming van onze privacy (een fundamenteel recht van de mens) en de bescherming van onze interne markt. 

Maandelijks, gebruiken in Europa 406 miljoen mensen FB – voor Zuckerberg is het dus belangrijk om goede relaties te onderhouden met de Europese Commissie.

De Europese Commissie voert al jaren druk uit op Zuckerberg om de privacy van Europeanen te beschermen en verspreiding van schadelijke content tegen te gaan. FB is in het verleden terughoudend geweest met het monitoren van haar content en het winstmodel van FB bestaat uit het verkopen van persoonlijke data aan adverteerders. Dit kunnen commerciële, maar ook politieke adverteerders zijn. Cambridge Analytica is een goed voorbeeld waarbij er op grote schaal misbruik is gemaakt van persoonlijke data voor politieke beïnvloeding van FB gebruikers.

Gepaste regulering
De EU wil dat FB zichzelf reguleert en grenzen opstelt voor schadelijke content en privacy schendingen. Maar waar blijkt dat de commerciële belangen van Facebook, regelgeving in de weg staan, moeten democratische instituties die regelgeving kunnen afdwingen. Aan het einde van dit jaar hoopt de Europese Commissie een nieuw pakket aan regelgeving te presenteren over de manier waarop bedrijven illegale content monitoren.

Chinese concurrentie
Zuckerberg lijkt hier steeds meer in mee te willen gaan. In het gesprek uitte hij zijn zorgen over de groeiende invloed van Chinese internetbedrijven en daarmee hun minimale regelgeving omtrent privacy en schadelijke content.

Lees hier meer over het gesprek dat maandag plaatsvond.

Leave a Reply