In Maastricht nodigen we prominente en inspirerende sprekers uit om hun ideeën over Europa te delen met een breed publiek. De afgelopen jaren hebben we samen met onze partners verschillende kritische debatten georganiseerd als onderdeel van ‘The Maastricht Debate Series’.  

Het Spitzenkandidatendebat
De kick-off van deze serie was het Spitzenkandidatendebat dat in aanloop naar de Europese verkiezingen van 2019 plaatsvond in een overvol Theater aan het Vrijthof. Via livestream was het debat ook op het Vrijthof en op Maastricht University Campus Brussel te volgen. Europese partijleiders Frans Timmermans, Bas Eickhout, Guy Verhofstadt, Jan Zahradil en Violeta Tomić werden stevig aan de tand gevoeld door de moderatoren van het debat: POLITICO journalist Ryan Heath en Rector Magnificus van de Universiteit Maastricht, Rianne Letschert.

De rol van Europese Agentschappen
Tijdens de Maastricht Europe Days in december 2019 kreeg The Maastricht Debate Series een vervolg met twee prikkelende debatten. Op vrijdag kwamen bestuurders van verschillende Europese Agentschappen samen in Maastricht om te spreken over de maatschappelijke impact van hun organisaties en hun rol in het dichten van het gat tussen de Europese Unie en de burger.

Challenges to the EU: the East-West divide
Op de tweede dag van de Maastricht Europe Days gingen Bernard Bot, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, en András Kocsis, ambassadeur van het Hongaarse ministerie van Buitenlandse Zaken stevig met elkaar in gesprek over de historische context en de huidige spanningen in relatie tot Oost- en West-Europa.

Europese Schuman lezingen Studium Generale
The Maastricht Debate Series sluiten aan bij de bestaande reeks Europese ‘Schuman lezingen’ die jaarlijks georganiseerd worden door Studium Generale Maastricht.

In december krijgt The Maastricht Debate Series een mooi vervolg in de vorm van een inspirerend programma tijdens de Maastricht Europe Days 2020 (meer informatie volgt).

Leave a Reply