We kijken terug op een inspirerende lezing van professor Alan Irwin van Copenhagen Business School. Over wetenschap, burgerschap en de publieke waarde van de universiteit.

  • “Hoe kunnen we een meer toekomstgerichte discussie over de rol van universiteiten stimuleren?”
  • “Hoe kunnen we diversiteit tussen universiteiten erkennen en aanmoedigen?”
  • “Hoe behouden we de traditionele waarden van universiteiten terwijl we ook de vraagstukken van burgerschap en publieke waarden omarmen?

Dat waren vraagstukken die aan bod kwamen tijdens de lezing, gevolgd door een open discussie. Onderwerpen waar universiteiten tegenwoordig mee kampen werden besproken, zoals kwesties over het welzijn van studenten en medewerkers, strengere auditregimes en het dilemma tussen conservativiteit en openheid voor veranderingen. En hoe zit het met studenten die een hoog bedrag aan collegegeld betalen, terwijl ze niet zeker weten of er na afronding van hun studie kansen liggen op de banenmarkt in hun vakgebied? Welke rol moet de universiteit hierin spelen?

Samenwerking met Studium Generale
Deze lezing is tot stand gekomen in samenwerking met Studium Generale. Studium Generale organiseert verdiepende activiteiten voor studenten en andere geïnteresseerden, zoals lezingen, debatten en talkshows, collegereeksen, film- poëzie- en theateravonden. Eerder die middag organiseerden we samen de masterclass ‘Burgerparticipatie in onderzoek’ voor een groep wetenschappers.

Leave a Reply