31 januari was de dag waarop de Britten de Europese Unie officieel verlieten. Het hele politieke spel in Europa verandert na de Brexit. De liberale ‘nordics’ en landen zonder euro verliezen op een aantal terreinen een belangrijke steunpilaar in Brussel, terwijl Frankrijk en Duitsland dominanter worden. Meteen al na het Britse referendum in 2016 gingen veel landen op zoek naar nieuwe coalitiepartners. Het gevolg, nu al: gewijzigde machtsverhoudingen, ongebruikelijke allianties en gematigder stellingnames.

Tijdens de lezing, die ruim 500 geïnteresseerden trok, de ‘de EU na de Brexit’ ging Caroline de Gruyter, columnist en Europacorrespondent bij NRC Handelsblad, in op de gevolgen van de Brexit voor Europa. Zijn er dossiers die door het vertrek van de Britten ineens stilvallen, of juist in de versnelling raken? Welke nieuwe allianties zien we opkomen vanwege de Brexit? Welke landen spelen het ‘nieuwe spel’ het best? En hoort Nederland daartoe? Deze vragen kwamen uitgebreid aan bod tijdens de lezing die wij samen met Studium Generale organiseerden.

Samenwerking met Studium Generale
Deze lezing is tot stand gekomen in samenwerking met Studium Generale. Studium Generale organiseert verdiepende activiteiten voor studenten en andere geïnteresseerden, zoals lezingen, debatten en talkshows, collegereeksen, film- poëzie- en theateravonden.

 

Leave a Reply