SAMENVATTING

  • Heb jij een idee voor een betere Euregio Maas-Rijn?
  • Win jij graag een reis naar Straatsburg waar je andere Europeanen kan ontmoeten tijdens het European Youth Event?
  • Verzamel dan nu een groep van 5 tot 10 personen en lever je idee in vóór 22 november 13:00

Heb jij een goed idee waarmee de Euregio Maas-Rijn verbeterd kan worden? Dien dan nu je voorstel in en wie weet winnen jij en je team een reis naar Straatsburg!

Gezocht: Ideeën voor een betere Euregio!

Je bent jong, je wilt wat, en je woont in Limburg. Wat kan (of moet) beter in de Euregio volgens jou? En hoe zou jij dat aanpakken?

Maastricht, Working on Europe (MWoE) vindt het belangrijk om jongeren een stem te geven in het debat over Europa. Daarom organiseert MWoE een ideeënwedstrijd voor Limburgse jongeren. Laat je stem horen, deel jouw idee, en misschien win jij samen met je vrienden een reis naar Straatsburg!

Euregio?
In Limburg vervagen de grenzen tussen Nederland, België en Duitsland. Veel Nederlandse jongeren gaan over de grens naar school en ook daarbuiten weten wij onze buren goed te vinden. Nederlands Limburg en de aangrenzende gebieden in Duitsland en België vormen samen de Euregio. Gebieden die relatief ver van de belangrijkste nationale steden liggen maar die samen sterk(er) staan. Je bent tenslotte sneller in Hasselt/Luik/Aken dan in de randstad.

De belangrijkste doelen van Euregionale integratie zijn het vergroten van de economische kracht en het verhogen van de levenskwaliteit in de regio.

Maar wat vind jij daarvan? Zie jij kansen en heb je een idee om nog meer potentieel aan te boren? Of ben je kritisch op de Euregio en wil je een probleem bespreekbaar maken?

Verzamel dan 5 – 10 vrienden en doe mee aan de MWoE ideeënwedstrijd. Wij zijn op zoek naar jongeren die een plan hebben waarmee we actief aan de Euregio kunnen werken. Denk bijvoorbeeld (maar niet alleen) aan: Euregionale culturele/ sportieve evenementen, festivals, campagnes, workshops, debatten, uitwisselingen, en reizen.

De grote prijs: Reis naar het EYE in Straatsburg!

De ideeënwedstrijd geeft jongeren uit Limburg (NL) de mogelijkheid om actief na de denken over een betere Euregio voor jongeren en samen projectideeën te ontwikkelen en te pitchen. Het team met het beste project krijgt een inspirerende all-inclusive* reis naar het spraakmakende European Youth Event (EYE) in Straatsburg 29-30 Mei 2020.

EYE is een evenement dat georganiseerd wordt door het Europees Parlement in Straatsburg. Jongeren kunnen hier deelnemen aan inspirerende workshops, discussiëren met Europese politici en jongeren vanuit de hele Europese Unie ontmoeten. Het is een unieke kans voor jongeren om elkaar en belangrijke bestuurders in het hart van de Europese democratie te ontmoeten.

Meer informatie over het evenement: www.eye2020.eu

Meedoen aan ideeënwedstrijd? Vorm een groep van tenminste 5 en maximaal 10 jongeren en stuur jullie idee tot 22 november 2019 13.00 uur naar events@maastrichteurope.nl. Het indienformulier vind je hier. De vier finalisten mogen hun ideeën voor de wedstrijdjury op 8 december 2019 tijdens Maastricht Europe Days pitchen. De jury beoordeelt jullie idee onder meer op creativiteit en meerwaarde voor de grensregio.

Voor wie?

De projectgroep moet tenminste uit 5 en maximaal 10 personen bestaan die tijdens prijsuitreiking in december tussen 16 en 25 jaar zijn en in Limburg woonachtig zijn. Het maakt niet uit of je scholier, student of werkloos bent. Elke groep met een projectidee kan zich aanmelden en meedoen. Deadline is 22 november 2019 13 uur.

Prijsuitreiking op zondag 8 december 2019 in Maastricht tijdens de Maastricht Europe Days

Alle aangemelde groepen worden uitgenodigd tijdens de Maastricht Europe Days. Op 8 december 2019 krijgen vier groepen de kans hun projectidee voor een jury te pitchen. Het beste projectidee wordt op feestelijke wijze aangewezen door de wedstrijdjury en de winnaars ontvangen hun treintickets naar Straatsburg. De wedstrijdjury bestaat uit vertegenwoordigers van de Provincie Limburg, Gemeente Maastricht, Universiteit Maastricht en Maastricht, Working on Europe.

Subsidie nodig voor de uitvoering van het project?

Naast de reis naar het EYE in Straatsburg krijgen de deelnemers de kans om meer te weten te komen over de verschillende subsidiemogelijkheden voor hun project. Jongeren krijgen eenmalig kosteloos advies voor de aanvraag van een subsidie bij het Erasmus+ programma. **

Wat gebeurt er ná de reis in Straatsburg?

De deelnemers krijgen de kans om hun ervaringen tijdens het EYE op onze mediakanalen in woord en beeld te delen en op deze wijze andere jongeren te inspireren. Verder zijn ze hopelijk al met de uitvoering van hun project bezig en dragen zij daarmee concreet bij aan een betere Euregio!

Kleine grote letters:

* Studio Europa regelt voor maximaal 10 jongeren de heen- en terugreis van Maastricht naar Straatsburg (met trein, 2e klas) en de accommodatie (in een hostel of vergelijkbare accommodatie in Straatsburg met ontbijt). De winnende groep kan in Straatsburg zelfstandig aan het festival deelnemen. Er zijn talrijke leerzame en inspirerende workshops. Deelnemers kunnen hier veel ideeën opdoen voor hun eigen project.

** Studio Europa adviseert in december 2019 de winnende jongeren in een workshop over de subsidiemogelijkheden. Studio Europa zal niet actief bijdragen aan een eventuele subsidie aanvraag en financiert alleen de heen en terug reis naar Straatsburg, incl. accommodatie en ontbijt.

Leave a Reply