‘Voorlopig heeft de coronacrisis niet geleid tot meer Europese samenwerking’, kopte de Volkskrant onlangs. Ondanks dat Europa zich door de aanpak van de coronacrisis nadrukkelijk in ons dagelijks leven manifesteert, lijkt het door de huidige gesloten grenzen en spanningen tussen Europese landen ook verder weg dan ooit. En juist dat gaan we de komende periode onderzoeken.

Hier in Europa’: de rol van Europa in ons dagelijks leven
Studio Europa Maastricht lanceert een bijzondere samenwerking met onderzoeksbureau Dear Hunter en media-collectief Are We Europe. Onder de noemer ‘Hier in Europa’ onderzoeken we van april tot en met september de rol van Europa in het dagelijks leven in de Maastrichtse wijk ‘Heer’ (Hier staat voor de wijk Heer in het Maastrichts). Drie thema’s staan centraal:

  • Veiligheid in een grenzeloze grensregio
  • Ondernemerschap en arbeidsmarkt: (open) grenzen
  • Green deal: de gevolgen van de duurzame transitie op lokaal niveau

De thema’s staan in het licht van het coronavirus, dat zich niets van landsgrenzen aantrekt. Wat merken we op lokaal niveau van de Europese samenwerking en spanningen die er zijn? Hoe is het coronavirus van invloed op bewoners en ondernemers in Heer en omstreken? En we blikken ook terug in de tijd. Hoe hebben de bewoners en ondernemers in Heer de opening van de grenzen ervaren sinds de ondertekening van het Verdrag van Maastricht in 1992? Deze aspecten en nog veel meer onderzoeken we in de periode van april tot en met september.

Van digitaal onderzoek naar lokale ontmoeting
We gaan ‘op jacht’ naar Europa in Heer en Maastricht, zowel digitaal, ingegeven door de huidige maatregelen, als ook in de wijk. Marlies Vermeulen en Remy Kroese van Dear Hunter zullen er namelijk de gehele maand juni hun basiskamp hebben. Zij brengen letterlijk in kaart hoe bewoners en ondernemers Europese samenwerking in hun dagelijkse leven ervaren, of juist niet.

De verhalen van Hier in Europa
De journalisten van Are We Europe zijn in juni ook een week in Heer om bijzondere lokaal-Europese verhalen vast te leggen. Zij maken een rijke verzameling foto’s, video’s en geschreven verhalen, die samenkomen op de kaart en in publicaties. Online op de website die we hiervoor ontwikkelen én lokaal in de vorm van een mini-expositie.

In gesprek tijdens bitterballendebatten
Studio Europa Maastricht staat voor het open, eerlijk en vooral kritische gesprek in Europa. Daarom organiseren wij – samen met lokale ondernemers in Heer – ‘bitterballendebatten’. Dat doen we drie keer in september. Aan de hand van de opbrengsten van Dear Hunter en Are We Europe bespreken we elke week een van de drie thema’s, met zowel Europese als lokale gastsprekers. We nodigen de Heerenaren en andere geïnteresseerden hiervoor van harte uit!

De genoemde periodes zijn onder voorbehoud van de ontwikkelingen m.b.t. de uitbraak van het coronavirus. We volgen het advies van de autoriteiten op de voet.

Blijf op de hoogte en doe mee!
We zitten op dit moment in de digitale onderzoeksfase. Daarvoor komen we alvast in gesprek – via e-mail, telefoon of andere digitale wegen – met de bewoners uit Heer en omstreken. Jij kunt ook jouw mening geven over deze thema’s.

Meer informatie over ons project en nieuwe updates kan je vinden op onze speciale website. Of neem contact op door een e-mail te sturen naar: info@hierineuropa.eu.

Opbrengsten
Het doel van dit project is te laten zien dat complexe en abstracte politieke thema’s overal spelen en dat het mogelijk is om met iedereen hierover in gesprek te gaan. Daarnaast spelen de thema’s ook buiten Nederland waardoor een Europese aanpak voor de hand ligt.

Over ‘Hier in Europa’ en de unieke samenwerking
Hier in Europa’ is een innovatieve samenwerking van Studio Europa Maastricht Dear Hunter en Are We Europe.

 

‘Hier in Europa’ wordt mede-gefinancierd door het EU Protects programma van de Europese Unie.

 

Leave a Reply