European Cartoon Award 2020

De European Cartoon Award is opgericht in 2019 door Studio Europa Maastricht en de European Press Prize. Met honderden inzendingen vanuit het hele continent en een prijs van 10.000 euro, is het meteen een van de belangrijkste cartoonprijzen in Europa.

In tijden van maatschappelijk polarisatie worden de tenen langer en de lontjes korter. Met name cartoonisten krijgen in toenemende mate te maken met weerstand, agressie, soms zelfs al of niet verheelde censuur. Cartoons zijn een onmisbaar onderdeel van het publieke debat.

In de universele taal van het beeld overstijgen ze grenzen en leggen de vinger op de zere plek. Wars van conventies, uitdagend, creatief en speels zijn cartoons het waarmerk van de open Europese samenleving.

In gesprek met de oprichters en genomineerden

Vanuit onze studio in Maastricht

Met deze prijs moedigen we cartoonisten aan, prijzen we hun moed en geven we een signaal af om de vrijheid van meningsuiting te beschermen. We zijn onder de indruk van de kwaliteit van de inzendingen!

Gonny Willems - Studio Europa Maastricht

Cartoonisten kan je zien als een ‘bedreigde soort’. Hun ruimte wordt ingeperkt, zowel in het nieuws als de onderwerpen die ze tekenen. Ze krijgen steeds minder betaald, verliezen vaker hun werk en worden bedreigd. Ook gewoon hier in Europa.

Thomas van Neerbos - European Press Prize

De European Cartoon Award 2020 in getallen

300
Meer dan 300 ingezonden cartoons
30
Deelnemers uit 30 Europese landen
16
16 genomineerden op de shortlist
8
Uitmuntende journalisten, cartoonisten en editors vormden de jury en voorbereidende commissie
2
2 tweede plaatsen
1
Winnaar

Maak kennis met de genomineerden en hun creaties…

Elke genomineerde cartoon is van grote klasse

…maar er is 1 winnaar:

Met trots presenteren we de winnaar en tweede plaatsen van de European Cartoon Award 2020!

Bekijk de video en ontdek wie het zijn!

De jury over de winnaar:

Een slimme, herkenbare cartoon: iedereen kent het spel, het thema is universeel en zeer relevant in de hele Europese Unie. De cartoon maakt impact, biedt een ander perspectief in het debat. Met humor en intelligentie in de tekening weet de winnaar mensen bij het debat te betrekken en scherp te laten zien waar het om gaat.

De jury

Wat een eer! Ik ben zo verrast. De shortlist bestond uit zoveel mooie, bijzondere en sterke cartoons.

Anne Derenne - winnaar European Cartoon Award 2020

De jury over de tweede plaatsen:

Beide cartoons raken je diep met hun eigen idee en perspectief op het thema. Ook dagen ze uit om naar je eigen visie te kijken in relatie tot het thema. Ze zijn zeer goed getekend en extreme relevant voor het debat in Europa ten tijde van de tekeningen.

De jury

Hoe kunnen cartoons het gesprek over Europa aanjagen?

Bekijk de discussie met jurylid Janet Anderson, winnares Anne Derenne, runner-up Joep Bertrams en gespreksleider Tracey Taylor

Met hun sterke visuele kracht kunnen cartoons je in één oogopslag raken en het debat aanjagen. Maar dat is niet genoeg; ik hoop dat cartoons mensen juist aanzetten om in een onderwerp te duiken, zich uitgebreid te laten informeren.

Anne Derenne - winnaar European Cartoon Award 2020

Hoe dichter iets bij je staat, hoe sterker je reageert en hoe krachtiger de tekening. Als je ergens gepassioneerd en geëmotioneerd over bent, wordt de cartoon beter.

Joep Bertrams - runner-up European Cartoon Award 2020

Bezoek de expositie en bewonder de cartoons zelf!

Van de volledige shortlist hebben we een speciale expositie gemaakt die door Europa zal reizen. We informeren je op deze website over nieuwe locaties en data van de expositie.

Veel dank aan de juryleden

De voorbereidende commissie:

Emanuele Del Rosso
Menekşe Çam
Vladimir Kazanevsky
Gatis Šļūka
Thierry Vissol

De juryleden:

Janet Anderson
Ramsés Morales Izquierdo
Simone Berghuys

Naar de 2021 editie

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de European Cartoon Award en ander nieuws van Studio Europa.

European Cartoon Award Logo