Met trots presenteren wij de eerste editie van de European Cartoon Award, die we in samenwerking met European Press Prize hebben opgericht!

Het behoud van een open, eerlijk en vooral kritisch debat in Europa is een missie van Studio Europa Maastricht. Kwaliteitsjournalistiek is hierin van groot belang en cartoonisten spelen een cruciale rol. Hun creaties zijn het teken van een open samenleving: ze houden de maatschappij een spiegel voor, maken veranderingen bespreekbaar en wakkeren het publieke debat aan, vaak slechts door middel van één beeld.

Dé prijs voor cartoons die de actualiteit in Europa in beeld brengen en het publieke debat inspireren

Cartoonisten voelen, misschien wel meer dan elke andere vorm van journalistiek, de hedendaagse spanningen waarin persvrijheid niet altijd vanzelfsprekend is. Zo nam de New York Times in 2019 de beslissing om helemaal te stoppen met het publiceren van politieke cartoons, nadat de publicatie van een cartoon voor grote verontwaardiging veroorzaakte.

Om cartoonisten aan te moedigen in hun essentiële werk voor democratie en vrijheid van meningsuiting, lanceren we de European Cartoon Award, een prijs ter waarde van € 10.000. Speciaal voor cartoons die de actualiteit en gebeurtenissen in Europa of over Europa analyseren en op die manier het publieke debat inspireren.

Inzenden van cartoons en meer informatie
Iedere cartoonist die werkt in of afkomstig is uit een van de 47 landen van de Raad van Europa, mag deelnemen aan de European Cartoon Award 2020. Wel moet je cartoon gepubliceerd zijn geweest in de periode tussen 1 december 2018 en 31 december 2019. Deze en de andere voorwaarden zijn te lezen op de website van European Press Prize.
Inzenden van cartoons is mogelijk tot en met 21 februari via de website van European Press Prize. Ook voor vragen kan je bij onze partner terecht: info@europeanpressprize.com

Samenwerking met European Press Prize
De European Cartoon Award 2020 is een samenwerking met European Press Prize. European Press Prize heeft de missie om kwaliteitsjournalistiek in Europa te omarmen en aan te moedigen, omdat het van cruciaal belang is voor gezonde democratie. Jaarlijks reikt European Press Prize nog vijf andere prijzen uit voor excellente kwaliteitsjournalistiek.

Leave a Reply