Studio Europa Maastricht en The European Press Prize zijn verheugd om de winnaar en de runners-up van de tweede editie van de European Cartoon Award bekend te maken. Met de cartoon ‘EU en Wit-Rusland’, gepubliceerd in dagblad Trouw, wint Tom Janssen de eerste prijs van 10.000 euro. De twee runners-up zijn de Nederlander Hajo de Reijger en de Turk Musa Gumus. Het werk van beide spotprenttekenaars werd gepubliceerd op het online media platform Cartoon Movement.

Voor de editie van dit jaar zijn er 287 inzendingen ingediend door cartoonisten uit 28 verschillende landen. De winnende cartoons zijn geselecteerd door een jury bestaande uit bekroonde cartoonisten, genomineerden van de editie van vorig jaar, activisten en experts.

De winnaar werd bekend gemaakt door middel van een video die ons leert over de magie van cartoons. Hij is te bekijken op de website van de European Cartoon Award.

‘EU and Belarus’ – Tom Janssen

Jury 

“De genomineerde cartoonisten hebben ons laten zien hoe ze met hun tekeningen krachtige politieke commentaren kunnen leveren. 2020 was het jaar van de pandemie in Europa, en onze selectie van de shortlist en keuze voor de winnaar weerspiegelen de economische, sociale en politieke debatten die wereldwijd zijn gevoerd. In onze keuzes wilden we als jury ook nadenken over het belangrijke politieke verhaal dat zich afspeelt in Wit-Rusland, de politieke realiteit van hoe Europa omgaat met wat zich net over haar grenzen afspeelt en het belang van de vrijheid van de media benadrukken en de gewelddadige bedreigingen waarmee de pers wordt geconfronteerd.”

Janet Anderson, voorzitter van het jurypanel

De jury van de European Cartoon Award 2021 bestond uit: Anne Derenne (winnaar 2020), Janet Anderson, Khalid Albahi, Gian-Paolo Accardo, Paulo Jorge Fernandes, Mette Dreyer, Claudio Antonio Gomes, Costel Patrascan, Halit Kurtulmuş en Tomás Serrano.

Zestien genomineerde cartoons

Na twee evaluatierondes selecteerde de jury een shortlist van 16 cartoons, getekend door 14 cartoonisten, die in aanmerking kwamen voor de definitieve selectie:

Vitor Neves – Portugal 
Vasco Gargalo – Portugal
André Carrilho – Portugal 
Pedro Silva – Portugal
Niels Bo Bojesen – Denemarken
Musa Gumus – Turkije
Marco De Angelis – Italië
Hajo de Reijger – Nederland
Tom Janssen – Nederland
Tjeerd Royaards – Nederland
Saeed Sadeghi – Turkije
DINO – Konstantinos Tsanakas – Griekenland
Osama Hajjaj – Jordanië 
Tchavdar Nikolov – Bulgarije

Hieronder de cartoons van de twee Runners-up, Hajo de Reijger, met “It’s Chinese!” en Musa Gumus, met “Blood”.

“It’s Chinese!” – Hajo de Reijger
“Blood” – Musa Gumus

Achtergrond en opzet

De European Cartoon Award is door Studio Europa Maastricht en de European Press Prize opgericht in 2019, het jaar waarin The New York Times besloot helemaal te stoppen met het plaatsen van redactionele cartoons. Het doel van beide organisaties is om cartoonisten aan te moedigen in hun belangrijke werk. Studio Europa Maastricht en de European Press Prize beschouwen cartoons als een onmisbaar onderdeel van het publieke debat in en over Europa. In de universele taal van het beeld overstijgen ze grenzen en leggen de vinger op de zere plek. Wars van conventies, uitdagend, creatief en speels; cartoons zijn het waarmerk van de open en democratische Europese samenleving.

Cartoonisten die woonachtig zijn in een van de 47 landen van de Raad van Europa, konden met maximaal drie inzendingen meedoen aan de editie van dit jaar. Voorwaarde voor deelname was dat de prenten gepubliceerd zijn tussen 1 januari en 31 december 2020 in Europese online en printmedia.

Quotes organisatoren

“In deze ongekende tijden van polarisatie is er steeds vaker een gebrek aan begrip voor het perspectief van de ander en een goed onderbouwd kritisch geluid. De kracht van politieke cartoons is met ironie, humor en scherpte, een opening bieden naar de waarheid van de ander.”

Quote Gonny Willems, directeur Studio Europa Maastricht

“Cartoonisten zijn een ‘bedreigde soort’: ze krijgen in toenemende mate te maken met weerstand, bedreiging, soms zelfs censuur. Hun ruimte wordt steeds verder ingeperkt, zowel de letterlijke ‘zendtijd’ als de thema’s die ze aansnijden. Dat geldt ook voor cartoonisten hier in Europa.”

Quote Thomas van Neerbos, directeur European Press Prize

Kijk voor meer informatie over de European Cartoon Award op onze website.

Leave a Reply