Wat heeft 1 jaar coronacrisis betekend voor de Europese economie? En waarom wil Nederland geen geld uit het Europese herstelfonds?

In deze aflevering maken Annette en Mathieu samen met econoom en journalist Mathijs Bouman de balans op van de economische coronacrisis en de aanpak daarvan. En uiteraard aandacht voor de Duitse verkiezingscampagne waar het ongekend spannend is.

  • 04.20 min: Zo zetten ze de huidige economische schade in perspectief met die van de eurocrisis een aantal jaren geleden. En welke landen worden het hardst worden getroffen?

  • 22.45 min: Ook kijken ze naar de manier waarop we in Europa uit de crisis proberen te komen. In hoeverre heeft hier een politieke paradigma verschuiving plaatsgevonden?

  • 36:43 min: Vervolgens duiken ze in de herstelplannen van Italië en Duitsland.

Probeert Italië de crisis aan te grijpen om flink te hervormen? En waarom is de Europese Commissie kritisch op de Duitse plannen?

  • 49:10 min: Onze Wahlbeobachter Derk Marseille praat ons bij over de strijd in Duitsland om het Bondskanselierschap. Is de strijdbijl nu begraven tussen Lachet en Soder? En de Groenen hebben hun leider gekozen.

  • 1:01.02 min: Ook duiken ze in de redenen waarom Nederland voorlopig geen aanspraak wil maken op de coronamiljarden uit het Europese herstelfonds. Kreeg Nederland een tik op de vingers uit Brussel? En isoleert Nederland zich hiermee in de EU?

  • 1.11.23: Tot slot Sofagate. Mathieu heeft zich er flink aan geërgerd en zet het in historisch perspectief.

Leestip in deze aflevering:

Samenwerking met Haagsch College
De podcast Café Europa maken we samen met onze partner Haagsch College. Haagsch College is een initiatief van Freek Ewals (oud-BNR Nieuwsradio) en Vincent Rietbergen (oud-NOS). Zij produceren inhoudelijke producties zoals theatertours met Rutger Bregman, Joris Luyendijk en Thomas Erdbrink. En verdiepende livestreams en podcasts over de actualiteit.

 

Leave a Reply