European Cartoon Award 2020

Met trots presenteren wij de eerste editie van de European Cartoon Award, opgericht door Studio Europa Maastricht in samenwerking met European Press Prize.

Kwaliteitsjournalistiek is van groot belang voor gezonde democratieën en cartoonisten spelen hierin een cruciale rol. Hun creaties zijn het teken van een open samenleving: ze houden de maatschappij een spiegel voor, maken veranderingen bespreekbaar en wakkeren het publieke debat aan, vaak slechts door middel van één beeld.

Cartoonisten voelen, misschien wel meer dan elke andere vorm van journalistiek, de hedendaagse spanningen waarin persvrijheid niet altijd vanzelfsprekend is. Zo nam de New York Times vorig jaar de beslissing om helemaal te stoppen met het publiceren van politieke cartoons, nadat de publicatie van een cartoon voor grote verontwaardiging veroorzaakte.

Om cartoonisten aan te moedigen in hun werk dat essentieel is voor democratie en vrijheid van meningsuiting, lanceren we de European Cartoon Award, een prijs ter waarde van € 10.000. Speciaal voor cartoons die de actualiteit en gebeurtenissen in Europa of over Europa analyseren en op die manier het publieke debat inspireren.

Inzenden is mogelijk vanaf 13 januari via de European Press Prize website. Vragen? info@europeanpressprize.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *